Start I Våra Ostar I Sylt&marmelad I Försäljning I Om oss I Kontakt
 

 

 
 

Ostar av ekologisk mjölk

Rustika ostar med lokalt ursprung och hantverksmässigt producerade!
Våra ostar har namn efter personer som bott på gården under 1700-1900 talet.
Våra ostar är vildmöglade och de flesta är pastöriserade.
Vi har inte alla ostar alltid, utan det beror på mognadstakt & säsong
- - -

 
 

Syrade produkter

Kvarg
Tjockmjölk

Ingredienser:
Pastörierad ekologisk mjölk och levande mjölksyrakultur

Vår gårdsproducerade kvarg, som enligt oss är världens godaste kvarg är gjord på skummjöl, dvs är mager men väldigt krämig och god. Fetthalt på ca 1% och proteinhalt på ca 13%.

Säljs bara på sommarhalvåret, när kossorna går in slutar vi tillverka den. Tjockmjölk är den gamla kulturfilen i Sverige som är av segare konsitens. Tillverkas och säljs under sommarhalvåret när korna går ute och betar. Sätt ny tjockmjölk på vår tätte genom att ta 1 dl tätte och häll på 1 liter mjölk, låt stå i rumstemperatur ett dygn och sätt sedan i kylskåp

 

 
 

Dessertost

Märta-Kajsas grönmögel
Gröna sköna Anna Christinas Camembert

Camembert SM-silver på mathantverks SM 2020

Ingredienser:
Ekologisk mjölk, levande mjölksyrakultur och mögelkultur.

Mäta-Kajsa är en pastöriserad, liten mild, krämig kortlagrad grönmögelost av cambonzolatyp dvs en blandning mellan Camembert och grönmögel. Gröna sköna Anna är en pastöriserad krämig och lite starkare grönmögelost.

Christinas camembert vann silver i mathantverks-SM 2020 med motiveringen: "Krämig och fyllig ost med fin och genuin karakteristisk smak". Osten är en pastöriserad vildmöglad mjuk camembert med elegant smak. Den smakar utmärkt med t ex hjortron och ett sött dessertvin.

Tänk på att du behöver plats om dina ostar varje vecka då dagens miljövnliga ostar får mikrohål efter ett tag och släppper igenom luft.

 

 
 

Hårdost

Cecilias gårdcheddar Abrahams kryddost Port Petter
Lokes
Signes Saffransost

Ingredisenser:
Ekogisk mjölk, syrakultur, löpe och ev kryddor.

Cecilias gårdscheddar är en opastöriserad torr gårdscheddar som kan lagras upp till ett år i jordkällare. Abrahamns kryddost är en pastöriserad ost av kittyp som är kryddad med kryddpeppar, kryddnejlika och lite fänkål. Loke är en ost byggd på den engelska traditionen, den är chedderad och lagrad länge och därmed med mer smak. Port Petter är en pastöriserad ost som är en gammaldags Port Salut med kittyta. Saffransosten är pastöriserad och finns till inför julen.

Alla våra hårdostar är vildmöglade och kan ha mögel på insidan och på ytan. Förvaras bäst i tät plastfolie som byts regelbundet och gärna en plastpåse utanpå. Dagens plastfolie torkar och det blir mikrohål i plasten som ger ökad syretillgång, vilket ge snabb oönskad ökning av mögeltillväxt

 
 

Färskost

Peters Pottost
Färskost Vitlök
Färskost Pepparrot

Påttost SM-guld på mathantverks SM 2017 artikel

Ingredienser:
Pastöriserad ekologisk mjölk, mjölksyrakultur, löpe ev mögelkultur
och kryddor.

Peters Pottost är lagrad färskost med mögelyta som vunnit SM-guld på mathantverk-SM 2017.
Vår vanliga färskost har olika kryddningar, den vitlökskryddade och pepparrotskryddad som passar utmärkt till rökta produkter. Vår vanliga färskost går utmärkt att frysa.

 

 
 

Eldost

Neutral
Saffranskryddad

Ingredienser: Ekologisk mjölk, syrakultur, löpe och ev kryddor.

Eldost är Sverige Gårdsmejeristers inregistrerade namn på grill- och stekost. Den finns både neutral och vår omättligt poplära med saffranskryddning. Vi rekommenderar att man steker den i smör, vilket ger perfekt nötig smak. Salta efter smak vid stekning.

Den saffranskryddade passar både till förrätt, varmrätt och dessert. För att den även ska kunna funka till dessert är den lättsaltat, så salta gärna på om du ska använda osten till förrätt eller varmrätt. Som dessert äts Eldosten ofta med hjortonsylt och vanligglass. Fungerar utmärkt att frysa. Jurybedömning från SM i mathantverk 2020: "Mycket välbalanserad och överraskande god saffransmak. Det är svårt att få till en så här fin saffranssmak, bra jobbat. Lagom sälta, lagom syra. Fin ost, klockren på julbordet ..."

 
 

Mese

Saffransmese

Ingredienser: Vassel från ko och vid saffransmese, saffran.

Saffransmese tillverkas till jul och har en distinkt saffranssmak som gör den till en trevlig adventsdelikatess.

 
 

Smör

Handkärnade smör

Ingredienser: Pastöriserad grädde från handseparerad ekologisk helmjölk, mjölksyrakultur, salt.

Tillverkning sker hantverksmässigt med handvevad separator och ältning för hand. Smöret går utmärkt att frysa en kortare tid.

 

 

Rörost

Britas Rörost

Medelpads landskapsdessert, där vår variant vunnit pris!

Ingredienser: Pastörierad ekologisk mjölk, löpe, ägg, socken, mjöl, kryddor. Innehåller mycket laktos tack vare nerkokning.

Rörost ätes med fördel tillsammans med hjortronsylt som dessert, mellanmål eller på smörgås. Den går utmärkt att frysa.

Rörosten ingick i en kombinationsprodukt tillsammans med hjortronsylt som vi ställde upp med i Smakverk. Produkten blev vinnare för Medelpad i Smakverk 2016.

 
Lövberg G årdsproduktion
Lövberg 102, 861 93 Ljustorp
Telefon: 070-660 82 40. Mejl: info@lovbergsostar.se