|
![]() |
||
|
|||
Ostar av ekologisk mjölk Rustika
ostar med lokalt ursprung och hantverksmässigt producerade! |
|||
Syrade produkter Kvarg |
Ingredienser: Vår gårdsproducerade kvarg, som enligt oss är världens godaste kvarg är gjord på skummjöl, dvs är mager men väldigt krämig och god. Fetthalt på ca 1% och proteinhalt på ca 13%. Säljs bara på sommarhalvåret, när kossorna går in slutar vi tillverka den. Tjockmjölk är den gamla kulturfilen i Sverige som är av segare konsitens. Tillverkas och säljs under sommarhalvåret när korna går ute och betar. Sätt ny tjockmjölk på vår tätte genom att ta 1 dl tätte och häll på 1 liter mjölk, låt stå i rumstemperatur ett dygn och sätt sedan i kylskåp
|
||
Dessertost Märta-Kajsas grönmögel |
Camembert SM-silver på mathantverks SM 2020 Mäta-Kajsa är en pastöriserad, liten mild, krämig kortlagrad grönmögelost av cambonzolatyp dvs en blandning mellan Camembert och grönmögel. Gröna sköna Anna är en pastöriserad krämig och lite starkare grönmögelost. Christinas camembert vann silver i mathantverks-SM 2020 med motiveringen: "Krämig och fyllig ost med fin och genuin karakteristisk smak". Osten är en pastöriserad vildmöglad mjuk camembert med elegant smak. Den smakar utmärkt med t ex hjortron och ett sött dessertvin. Tänk på att du behöver plats om dina ostar varje vecka då dagens miljövnliga ostar får mikrohål efter ett tag och släppper igenom luft.
|
||
Hårdost Cecilias gårdcheddar Abrahams kryddost Port Petter
|
Ingredisenser: Cecilias gårdscheddar är en opastöriserad torr gårdscheddar som kan lagras upp till ett år i jordkällare. Abrahamns kryddost är en pastöriserad ost av kittyp som är kryddad med kryddpeppar, kryddnejlika och lite fänkål. Loke är en ost byggd på den engelska traditionen, den är chedderad och lagrad länge och därmed med mer smak. Port Petter är en pastöriserad ost som är en gammaldags Port Salut med kittyta. Saffransosten är pastöriserad och finns till inför julen. Alla våra hårdostar är vildmöglade
och kan ha mögel på insidan och på ytan. Förvaras
bäst i tät plastfolie som byts regelbundet och gärna en
plastpåse utanpå. Dagens plastfolie torkar och det blir mikrohål
i plasten som ger ökad syretillgång, vilket ge snabb oönskad
ökning av mögeltillväxt |
||
Färskost Peters Pottost |
Påttost SM-guld på mathantverks SM 2017 artikel Ingredienser: Peters Pottost är lagrad färskost med mögelyta
som vunnit SM-guld på mathantverk-SM 2017.
|
||
Eldost Neutral |
Ingredienser: Ekologisk mjölk, syrakultur, löpe och ev kryddor. Eldost är Sverige Gårdsmejeristers inregistrerade namn på grill- och stekost. Den finns både neutral och vår omättligt poplära med saffranskryddning. Vi rekommenderar att man steker den i smör, vilket ger perfekt nötig smak. Salta efter smak vid stekning. Den saffranskryddade passar både till förrätt,
varmrätt och dessert. För att den även ska kunna funka
till dessert är den lättsaltat, så salta gärna på
om du ska använda osten till förrätt eller varmrätt.
Som dessert äts Eldosten ofta med hjortonsylt och vanligglass.
Fungerar utmärkt att frysa. Jurybedömning
från SM i mathantverk 2020: "Mycket välbalanserad och
överraskande god saffransmak. Det är svårt att få
till en så här fin saffranssmak, bra jobbat. Lagom sälta,
lagom syra. Fin ost, klockren på julbordet ..." |
||
Mese Saffransmese |
Ingredienser: Vassel från ko och vid saffransmese, saffran. Saffransmese tillverkas till jul och har en distinkt saffranssmak som gör den till en trevlig adventsdelikatess. |
||
Smör Handkärnade smör |
Ingredienser: Pastöriserad grädde från handseparerad ekologisk helmjölk, mjölksyrakultur, salt. Tillverkning sker hantverksmässigt med handvevad separator och ältning för hand. Smöret går utmärkt att frysa en kortare tid. |
||
|
Rörost
Britas Rörost |
Medelpads landskapsdessert, där vår variant vunnit pris! Ingredienser: Pastörierad ekologisk mjölk, löpe, ägg, socken, mjöl, kryddor. Innehåller mycket laktos tack vare nerkokning. Rörost ätes med fördel tillsammans med hjortronsylt som dessert, mellanmål eller på smörgås. Den går utmärkt att frysa. Rörosten ingick i en kombinationsprodukt tillsammans med hjortronsylt som vi ställde upp med i Smakverk. Produkten blev vinnare för Medelpad i Smakverk 2016. |
|
Lövberg
G årdsproduktion
Lövberg 102, 861 93 Ljustorp Telefon: 070-660 82 40. Mejl: info@lovbergsostar.se |